3 år

Tiden går fort när man har roligt! Häromkring måndasskiftet februari/mars är det 3 år sedan jag fick hem min lilla Totteman. Tänk vad fort det går. Minns fortfarande att vi åkte hemifrån ca 4 på morgonen för vi hade veterinärbesiktning ganska tidigt på morgonen i Göteborg. Jag var så himla nervös inför bes. eftersom vi hade redan besiktat två hästar tidigare som inte gått igenom. Vågade inte vara med på böjprovet utan satt inlåst på toan haha. Vågade mig ut efter ett tag när jag tyckte dom borde vara klara med det och hade jättebra tajming för när jag kom ut var dom på väg ut och skulle longera honom och mamma berättade att han hade u.a på böjprov. Samma sak senare på longering och röntgne. Så äntligen var jag hästägare igen! Caroline och Linda som ägde honom då var så himla trevliga och vi körde hem honom till Caroline efter besiktningen (eftersom vi hade en bit hem hade vi bestämt att vi skulle åka hem dagen efter). Där fick jag rida min häst och alla i stallet där han stod öste så mycket beröm över honom. Fick sedan rida lite på honom och fick massor av hjälp av Caroline och fick hoppa lite för henne. Dagen efter fick jag rida honom igen innan vi åkte hem.
Hela resan hem gick superbra trots att han aldrig åkt så långt förut och han fann sig väldigt fort hemma hos oss och man tyckte att han var världens snällaste och superlätt i alla hantering i jämförelse med mitt lilla bestämda sto som stod brevid honom. Trots att Mary och Totte inte fick gå ihop under den tiden jag hade Mary kvar så blev dom jättekära i varandra och stackars Russin vart helt untanför.

Så tre år då har vi haft tillsammans. Allting har väl inte varit så lätt jämt. Tex. så skulle jag absolut inte ha en häst som honom. När jag började leta häst skulle jag ha en lite äldre rutinerad häst som gått runt 1,30-1,40, men jag blev så otroligt besviken på dom hästarna. Visst jag kollade inte på dom som gick bra 1,40 för det hade jag inte råd med. Men hästar som gick bra 1,30 och hyfsat 1,40 kollade jag på och många va dessa hästar var så otroligt dåligt ridna på marken. Jag tyckte inte att det var för mycket begärt att ägaren skulle kunna rida sin häst stadigt på tygeln etc. Många gånger fick jag även kommentaren "ja men det är ju en hopphäst" JA men en hopphäst ska väl för sjutton vara välriden på marken också!
Så började väl lite smått kolla på unghästar också och ska jag vara ärlig var dom unghästarna jag provred ofta bättra ridna på marken än dom äldre hästarna. Men som sagt båda dom unghästar jag förälskade mig i gick inte igenom besiktningen. Men jag följer fortfarande båda. Den ena är kvar hos samma ryttare och går idag 1,30 (var 5 och gick 1,10 när jag skulle köpa honom), den andra ägs av en hyfsat stor bloggare och går idag 1,35 (var 4 och gick 1m när jag kollade på den). Så det är ju kul att följa dom, kan säga att mamma följer bloggarens häst slaviskt för var verkligen superkär i den hästen och det är jättekul att den har utvecklats så enormt mycket och går så bra nu!
Hursom, Totte var ju inte heller så jätterutinerad, hade gått felfri 1,20 men hade bara startat 2 st (var flefri i båda). Låter ju onekligen bra, men Caroline var (är) en jätteduktig ryttare och hon är den enda som tävlat Totte. Han började inte sin tävlingskarriär förän på hösten när han var 5 och gjorde sammanlagt 8 starter allt som allt med Caroline. Var felfri i dessa 6 av 8 starter och i dom andra två endast 4 fel. Dessutom så red Caroline mycket unhästar så hon var ju van vid det och Totte var ju väldigt stadig och otittig av sig, men behövde ju mycket stöd eftersom han inte riktigt hade lärt sig bjudning. Men för Caroline var ju det ingen match.
Däremot har det varit svårt för mig, inte har det blivit enklare heller med alla våra avbrott med diverse sjukdommar och sådant.
Fanns faktiskt en tid jag ärligt funderade på att lägga ner allt och sälja honom, för jag kände mig så otroligt kass bara. Tyckte att jag red uruselt ingenting funkade och jag som tidigare fått beröm av tränare för att jag var duktig på att se avstånd hittade helt plötsligt inga rätta avstånd på ett enda hinder. Hade ingen känsla och ingen framåtbjudning i honom alls. Det enda jag kände var att jag förstörde honom. Men så tog Fia tag i problemet och hjälpte mig och det hela visade sig vara ett simpelt problem. Han gick nämligen och spände emot med ryggen för att slippa undan (men som Fia sä att han motarbetar bara sig själv för det är jobbigare att göra så). Så efter ett par träninar ensam för henne där vi tränade på att få honom avslappnad och hitta lite med bjudning började allt släppa. Och glädjen började komma tillbaka, men det gick faktiskt så långt att jag inte ens ville gå ner på min ridbana och rida honom för jag visste att det skulle dåligt eftersom jag tyckte jag var så kass. Men med tiden så släppte allt mer och mer och helt plötsligt funkade allt! En gång har vi fallit tillbaka i det gamla lite (och nu fattade jag varför jag kände mig så kass för det går verkligen inte att rida honom när han beter sig på det viset, man går ingen känsla på honom överhuvudtaget). Men fick lite mer hjälp av Fia och nu har jag verkligen bestämt mig för att vi inte ska komma tillbaka till det gamla någonsin mer! Och trots allt jobb och slit det varit har jag inte ångrat en sekunde att jag köpte denna underbara häst!!VI ÄR PÅ GÅNG!!!!

Finally!!! Igår var jag i ridhuset med Totte och jäklar vad fint han gick, blev lite trött när vi galopperade men ojojoj vad han har utvecklats på marken dom senaste två månaderna trots att jag knappt kunnat träna för någon och fått setat ute i skogen och träna. På Söndag ska jag äntligen få se lite hinder för då åker vi på markarbetsträning för Fia, ska även prata lite med henne då när vilken tävling hon tycker är lämpligast för oss att köra igång påAnnars är jag inte ett dugg avundsjuk på alla nere i Göteborg, vill också åka dit och shoppa massor. Har sett bilder på diverse bloggar från mässan och mitt shoppingbegär är stort!! Får väl ev. åka till Auboise och tröstshoppa lite har ju trots allt ett presentkort där på 200 jag inte utnyttjat än :)


Min fina Spooks kavaj jag köpte i Globen, snart får jag andvända den!!

Helg

Totte har slutat med sin medicin nu och har varit hostfri sedan dess, så hoppas nu att allt håller i sig :) Händer ju fortfarande inte så mycket än, men kör lite helgen i bilder...


Coola killar så bredbent tyckte Totte i lördags efter våran ridtur

Smhi varnade för snöstorm så Russituss fick ha vintertäcket på sig igår, vart det snöstorm... nääää lite småsnöande var allt som hände

Världens bästa ponnybus blir 20 år i år, det här är våra plaketter vi samlade på oss under våra tre år tillsmmans, nuförtiden lever han loppan som räserponny i Moraskogarna


Dom här jättefina skyltarna har min kusins pappa gjort, Totte har också en men den har inte blivit uppsatt än

Lördagen avslutades hemma hos Anna med Tacos och Melodifestivalen ihop med Anna & Eas exorcisten katt, som förutom dom otroligt läskiga ögonen också brukar springa omkring i krabbgång. Dax att kanske ringa efter en präst Anna och driva ut demonen?


Molly assisterade mig städhjälp idag när jag städade bilen och fick dagens fulaste frilla

Både häst och ryttare såg framemot att galoppera över åkern. Vid slutet av åkern är hästen överlycklig och ryttaren förbannad. Behöver jag säga att Totte totalt stack för mig idag?

Fin kille

Tottekillen är så fruktansvärt fin just nu! Nu är det bara ca 1 vecka kvar av hans medicinering och jag håller allt jag har för att han ska vara helt hostfri när medicinen går ur så vi kan komma igång och träna. Han är så pigg och glad, gör allt jag ber honom göra, har börjat hitta en jättefin form när jag jobbar honom och man känner verkligen hur han arbetar med ryggen och att allt kommer bakifrån. Att korta och länga honom i traven är som en dröm, han är finare än någonsin. Så nu vill jag komma igång med hoppträningen och vara med på Annikas dressyträningar så jag kommer vidare där också, jag vill nunununununu!!!
Annars så vaknade jag med migränen från helvetet i morse så inget jobb idag, är nästan bra nu efter ett par timmars sömn så har roat mig lite med senaste avsnitten av Pretty little liars och How i met your mother, ska ta mig ut mot stallet så småningom också.


Tävlingssummering 2011 del 2

Falu RK
Började med 1m där första halvan av banan gick riktigt bra. Andra halvan gick däremot sämre, började stressa och red dålig och fick ett stopp på näst sista, mycket onödigt. Var sedan osäker på 1,10 då det var närmare 30 grader varmt och jag är jättedålig att klara av värme. Men det kändes bra den dagen så jag valde att starta. 1-6 gick superbra, allting stämde, Totte hoppade jättefint och var inte i en bom. Sedan vart jag lite ivrig och återigen stressad för jag hade bara 2 hinder kvar och var så nära att vara felfri, vilket gjorde att jag som vanligt totalt red bort mig. Fick ett stopp på sjuan och därefter stannade han även en gång på åttan. Så tror jag slutade på 19 fel eller nått sådant. Jättenöjd med 6 första hindrena, missnöjd med dom två sista.

Säterbygdens RK
INTE min dag överhuvudtaget. Ingenting funkade, Totte var totalt oengagerad jag fick inte igång galoppen alls och som vanligt blev jag stressad och red totalt kasst. Utgick efter 4:e hindret.

Orsa Rk
Kände själv att det inte funkat på sista tiden och åkte till Orsa för att bara hoppa en 90. Funkade inte där heller och stannade ut mig. Kände mig jätteosäker och Totte stog emot på vartenda hinder.

Avesta RK
Efter ett par veckor med massor med hjälp av Fia åkte jag till Avesta för att återigen hoppa en 90. Denna gång gick det mycket bättre! Lite överilat tempo, men Totte var med på allt och hjälpte till fast vi kom lite fel en gång och jag var bestämd. En bom ner blev det och 4 fel. Men jättenöjd med med att vi kom runt och att Totte var med igen.

Storbyn
Hoppade återigen bara en 90 för att känna att jag skulle hitta lite mer flyt och framförallt försöka hitta det där lugnet i min ridning. Allting funkade jättebra, Totte var jättepigg och hade fin bjudning och jag kunde rida lugnt och samlat utan att känna mig det minsta stressad. Så en klockren nolla blev det!


Föreningen Gästrike Sportryttare (kan ha fel, men jag tror dom heter så)
Fick till två kanonrundor både i 90cm och 1m. Kunde rida lugnt och samlat i båda klasserna och Totte hade massor med energi och bjudning, absolut en av dom bästa dagarna på tävlingsbanan det här året. Felfri i 90 och 0+8 i 1m blev resultatet.


Falu RK
I 90 red jag superbra och hade superfin känsla fram till sista hindret där jag totalt klantade till det. Började rida an och ångrade anridningen vilket resulterade i en förvirrad häst och ett stopp.
Till en 1m var jag taggad och bestämd att jag inte skulle göra ett sådant där dumt misstag igen. Hela banan gick superbra och jag red bestämt utan att stressa. Han blev lite flack på 2:an så vi fick ett ner och 4 fel.

Falu RS
Hoppade bara 1m. Var lite nervös för han har alltid blivit lite avvaktande i vårat ridhus eftersom det blir ju lite annorlunda på tävling än vad han är van vid när vi bara tränar där. Men han var supertaggad när vi kom in ridhuset och var nästan lite väl framåt. Gjorde en liten dum miss på 2:an där hindret kom väldigt snabbt ur sväng där man måste vara tydlig så att hästen ser hindret i tid. Jag hade Totte utåtställd hela svängen, så han fick syn på hindret ungefär när jag skulle börja anridning och stannade i ren förvåning, kan säga att jag var mycket irriterad på mig själv för det. Resten av banan fick kanonbra.

Svärdsjö RK
Även bara en klass här en 1m. Totte var jättefin och hoppade mig hur sadeln på alla oxrar, tyvärr kunde jag inte rida räcken den dagen utan backade på alla! Trots det så klarade vi grunden felfritt och fortsatte att backa på räckena i i omhoppningen och rev ett där så 0+4 blev resultatet. Men jättenöjd med Totte som bara verkade bli piggare och piggare.

Rättviks RK
Fortsatte att köra på mina 1m rundor. Denna var tyvärr bland dom sämsta jag gjort. Totte var jätteladda och spänd och jag kunde då inte slappna av och bara rida. Utan satt och fipplade och backade och det blev väldigt mycket av och på. Slutresultate blev 2 bommar ner och 8 fel.

Storvik Ovansjö
Sista tävlingen för säsongen och avslutade med att hoppa en 95cm klass. Vilket avslut jag fick, inte ett enda dåligt språng. Allting stämde perfekt, Totte hade jättemycket bjudning och jättelydig. Red en lugn omhoppning och hamnde 2 utanför placering. Men var jättenöjd med dagen, red inte för placering utan för att få en fin runda och ett bra avslut på säsongen vilket jag fick!

För att summera det hela är jag både nöjd och missnöjd med säsongen. Har haft lite otur med bommar som ramlat och har haft lite problem med mig själv med att jag stressar och pressar mig själv för mycket. Förbättrade mycket på slutet och hittade mer en lugnare ridning. Nu hoppas jag snart på att komma igång och få till det där jag känner har legat där hela 2011 men inte fått fram. Nu hoppas jag på att det ska komma fram 2012 och ha lite mer tur på min sida :)

Tävlingssummering 2011 del 1

Eftersom det inte händer så mycket just nu i och med att Totte går på medicin och jag inte kan träna (kan dock tala om att herrn är lika hoppsugen som sin matte och tar alla chanser han får i skogen och hoppar över alla träd han kan hitta. Trots att ryttaren på ryggen ibland protesterar vilt eftersom underlaget inte alltid är det bästa, vilket vildingen struntar i och kastar sig över i alla fall med mig hängandes på trekvart haha), så kör vi en liten summering från förra året.
Först ut var Fagersta:
Där vi hoppade 0,90cm och 1m. 90 var inte så mycket att säga om Totte gick kanonfint och allting bara rullade på och vi slutade enkelt på 0 fel.

1m kändes han superfin till, men tyvärr gick jag in med inställningen att jag skulle vinna och var på tok för taggad och försökte rida distansen mellan 1:an & 2:an på 4 galoppsprång när det egentligen skulle vara 5. Totalt blackout av mig som var väldigt dumt gjort och ondögt. Resten av banan gick otroligt bra och jag red superbra, så ett otroligt onödigt stopp på en annars toppenrunda.

Falu RS
Även här var det 90 och 1m som gällde. Hade en sisådär runda i 90cm. Fick inte igång galoppen ordentligt och Totte kändes allmänt seg och oengagerad och fick en del riktigt dåliga språng. Men felfritt blev det i alla fall.
1m laddade jag om och fokuserade väldigt mycket på att ha honom framme för skänkeln och få bjudning i honom, vilket jag lyckades med. Tyvärr tappade jag ut honom lite i en av svängarna och han blev lite flack och en bom ramlade så alltså 4 fel. Var ändå kanonnöjd med rundan med tanke på rundan innan. Han var inte i en bom annars och alla avstånd på hindrena stämde perfekt!


Avesta RK

Där hoppade jag bara en 1m. Rundan var inte särskilt bra alls. Blev jättenervös och var lite rädd att jag skulle göra samma misstag som i Fagersta och stressa upp mig över det. Vilket gjorde att jag red väldigt dåligt och så klart så gjorde jag i princip samma misstag som i Fagersta. Så ett stopp och en mycket missnöjd ryttare.

Ludvika RK
Resultat mässigt är det min absolut bästa tävlingsdag, ridmässigt kanske inte den bästa. Började med en 95 där jag tycker att jag fick till det bra, red dock inte lika bra som Fagersta (minus stoppet) och FaRS men helt okej. Däremot är jag jättenöjd med omhoppningen vilket jag fick ett väldigt fint flyt i och kunde snäva rejält, så en dubbelnolla och 2:a plats.
1m gick helt ok den också, där jag också satte en dubbelnolla och fick en fin 5:e plats


Falu Rk
Där red jag bättre än i Ludvika men fick 2 ner i 1m. Var helt och hållet mitt fel. Fia sa åt mig och galoppera när jag kom in, vilket jag gjorde. Problemet var bara att som Fia sa att jag skulle känt efter innan hur galoppen var. För galoppen fanns ju redan där när jag kom in på banan, så jag satte lite för mycket tryck i honom så han blev lite flack och rev första och sista hindret.
Sedan blev det debut i 1,05 vilket gick kanon! Framhoppningen var katastrof och jag tror jag hoppade oxern som högts på 95 cm. Det gick verkligen inte att hoppa fram, framhoppning var totalt kaos, folk hoppade kors och tvärs och en tjej lyckades krascha oxern två ggr vilket gjorde att jag inte hann hoppa på den något mer. Trots det lyckades jag ladda om och gå in och göra en kanonfin runda. Blev lite nervös på slutet bara när jag var flefri och två hinder klar och blev lite osäker fram till näst sista och började backa, så en bom ner och 4 fel.

Leksands RK
Blev två 1m där. Först framhoppningsklass inför laget där jag fick till en bra grundomgång men en dålig omhoppning. Lade honom kasst på näst sista hindret så han stannade och jag ramlade av. Så 0+ute alltså.
I lagklassen gick det kasst och ingenting funkade så jag utgick efter 4 hinder och avstod omhoppningen. Trots det så vann vi tack vare att jag hade 3 underbara lagkamrater som gjorde ett toppenjobb.


Fina bilder vart det i alla fall från Leksand

FaRS Dalahoppet
Så var det dax för 1,10 debuten och började med att ladda upp inför det hela med att bli dundersjuk ca 1 vecka innan. Blev feberfri dan innan, men i övrigt sä var jag väl inte så jättepigg. Inledde det hela med att skrapa upp hela knät på vet. besiktningen. Men annars så är jag supernöjd, var ju inte den lättast banan att debutera på. Dessutom är ju Lugnet väldigt stort och öppet och när det är så blir Totte väldigt avvaktande, vilket han även blev här. Kom runt med ett stopp och ett riv. Rivet var väl delvis bådas fel, Totte var lite avvaktande spänd och jag drev lite för dåligt så han nådde interiktigt över ocg slog ner på bakbommen, stoppet var helt mitt fel då vi låg helt rätt och jag backade lite vilket jag inte får göra när han är på det sättet. Men jättenöjd med rundan i alla fall.

Svärdsjö RK
Hoppade 1m som uppvärmingsklass inför laghoppning och fick en riktigt fin runda. Tyvärr en bom ner då jag inte riktigt fick igenom halvhalten på ett hinder, men annars en riktigt kanonrunda. Hoppade sedan 90 cm i lagklassen och gjorde ytterligare en superruna där Totte hoppade kanonfint och satte en 0 runda. Laget slutade på en 3:e plats och ledde totalt efter 2 omgångar.
RSS 2.0